Sobren llicenciats

A risc de provocar en el lector els mateixos sentiments d’horror i de consternació, que tan meravellosament ha palesat Paolo Ucello a “La Profanació de l’Hôstia”, cal dir ras i curt que sobren llicenciats. Ja sé que alguns s’esguerraran les vestidures en llegir aquesta frase i argumentaran que és precisament el que falta. La qüestió es podria eternitzar, ja que cada una de les posicions tenen arguments sobrers. Però és un fet que molts llicenciats no treballen en res que estigui ni mínimament relacionat amb els seus estudis.

D’altra banda també és un fet que molts llicenciats amb alguna experiència laboral guanyen una mitjana de 1.000€ al mes. Fent un parell de divisions hom arriba al resultat de què el sou és de 6,25€/hora (comptant que treballin només les vuit hores diàries (en general són més). D’altra banda tothom pot constatar per pròpia experiència el cost d’un paleta o un electricista per fer uns petits adobs o una reparació. Estiguin o no una hora sencera, aquesta hora cau de forma inexorable. Mirant la factura ens adonem que el preu per hora no baixa dels 30€ sense comptar l’IVA. És a dir un professional d’un gremi ve a cobrar de mitjana cinc vegades més que un llicenciat col·legiat, el que significa una responsabilitat afegida ja que pot signar documents oficials –a vegades sota pressions per part de l’empresa.

Aquesta és una versió que podríem dir crematística, fonamentada només en la diferència real de guanys per hora treballada. Constatar aquestes dades és fàcil i els futurs estudiants, que han crescut a un entorn de diner fàcil, farien bé de prendre’n nota. Tanmateix no sembla que sigui així, ja que cada any es van matriculant més persones a les moltes universitats del nostre país. D’altra banda les empreses han reduït considerablement el nombre de llicenciats que contracten, ja que per molts treballs de rutina n’hi ha prou amb una persona amb estudis de FPII, que ofereix un ampli ventall d’oportunitats. Com la llei de l’oferta i la demanda és tan real com puguin ser-ho les lleis de Newton, el resultat de tot això és que hi ha una oferta molt gran de llicenciats i una escassa demanda amb el consegüent abaratiment del cost de la mà d’obra (en aquest cas els llicenciats).

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s